Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ψηφίστηκε νέα Τροπολογία που επιταχύνει περισσότερο την κατασκευή προσφυγικών δομών!

Με μία Προσθήκη – Τροπολογία φαίνεται να πέρασε στα… ψιλά, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε σε ρύθμιση θεμάτων περαιτέρω επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των κατασκευών των δομών του, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το radioevros.gr.

Συγκεκριμένα, η Προσθήκη – Τροπολογία υπογράφεται από πέντε συναρμόδιους υπουργούς (Μηταράκη, Σταϊκούρα, Σκρέκα, Καραμανλή και Πέτσα) και περιλαμβάνει τροποποίηση διατάξεων που έχουν να κάνουν με:

– εξαιρέσεις στην οριοθέτηση υδατορεμάτων

– ορισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου ως αρμόδια για την υπαγωγή Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων και για τα συνοδευτικά έργα των δομών (οδοί πρόσβασης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων κ.λπ.)., και

– Αυτοδίκαιη παράταση έως 31/12 πράξεων παραχώρησης δημόσιων ακινήτων που έχουν λήξει ή θα λήξουν, στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές.

 Στόχος, όπως περιγράφεται αυτολεξεί:

 “Η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την κατασκευή των δομών υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ή ανιθαγενών Τρίτων χωρών”.

Σημειώνεται δε στην Τροπολογία ότι η αντιμετώπιση (του προσφυγικού – μεταναστευτικού) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως τοπική υπόθεση και η διαχείρισή του να ασκείται από περιφερειακά όργανα.

Αναλυτικά:

“Θεσπίζονται διατάξεις επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την κατασκευή των παραπάνω δομών καθώς η φύση του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος, ως απρόβλεπτη, απαιτεί ταχύτητα στην εφαρμογή της εθνικής πολιτικής. Η κατασκευή των δομών υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο συνιστά βασικό εργαλείο εφαρμογής της κρατικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος το οποίο εγείρει και ζητήματα δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Η αντιμετώπισή του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως τοπική υπόθεση και η διαχείρισή του να ασκείται από περιφερειακά όργανα. Αντίθετα, η άσκηση της παραπάνω αρμοδιότητας συνιστά αποστολή του Κράτους – για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος πρέπει οι μέθοδοι και τα μέσα να επιλέγονται και να εφαρμόζονται από τα κεντρικά όργανα του Κράτους, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδιασμού”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει λεπτομερώς η νομοθετημένη πλέον Τροπολογία:

1. α. Τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 4 (παρ.Ι.7), του ν.428/2Ο14, που αναφέρονται στις εξαιρέσεις από την οριοθέτηση των υδατορεμάτων και συγκεκριμένα, ορίζεται ότι και για την κατασκευή δομών των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του ανωτέρω Υπουργείου [Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.)] και για τα συνοδά έργα αυτών (οδοί πρόσβασης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων κ.λπ.), δεν απαιτείται η οριοθέτηση των υδατορεμάτων.

β. Ορίζεται η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ως αρμόδια υπηρεσία για την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των έργων και δραστηριοτήτων που αποτελούν συνοδά έργα εγκατάστασης των προαναφερόμενων δομών.

2. Παρατείνονται, αυτοδικαίως έως την 31 Δεκεμβρίου 2022, πράξεις παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, των ο.τ.α. α και β βαθμού και των ν.π.δ.δ., που έχουν λήξει ή θα λήξουν, στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.

ΠΗΓΗ: radioevros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email