Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Αλεξανδρούπολη: Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

 Οι  εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στόχο έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη την 19η Μαΐου 2024, ημέρα Κυριακή.

Κατά τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ορίζονται  γενικά τα εξής:

1. Γενικός σημαιοστολισμός  από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024.

2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

3. Ομιλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, κατά την τελευταία ώρα του προγράμματος.

Ειδικότερα, για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ορίζεται ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2024

Ώρα 10:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ώρα 10:30: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πάρκο «Αργώ» από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον Στρατηγό Διοικητή της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ», από τον εκπρόσωπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, τον Λιμενάρχη Αλεξανδρούπολης, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι φορείς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι παρακαλούνται να το δηλώσουν, στους τελετάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Κουρτίδου Σταυρούλα και Γλάνια Ελευθέριο, στα τηλέφωνα 2551350427, 2551350513 και στα e-mail , [email protected] , [email protected] μέχρι και την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 στις 13:00.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Πριν από την κατάθεση στεφάνων θα εκφωνηθεί ομιλία από τον Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας κ. Χουσμεκερίδη Ευστάθιο (διάρκειας 5-8 λεπτών).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη