Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Οι εκπαιδευτικοί ζητούνε έκτακτη επιχορήγηση από τον Δήμο για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet)

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης Γεώργιος Βιζυηνός τοποθετήθηκε για το θέμα που έχει ανακύψει και απασχολεί εδώ και μέρες την τοπική μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με την αγορά tablet για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν πως «οι πιστώσεις των σχολικών μονάδων αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες τους, και όχι την προμήθεια παρόμοιου εξοπλισμού, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ιδιοκτησία της Σχολικής Επιτροπής» δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην στάση της δημοτικής αρχής. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση:

Σε έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης που παραλήφθηκε από τα σχολεία της αρμοδιότητάς της την προηγούμενη εβδομάδα, βασιζόμενο στην από 11.3.2020 (ΦΕΚ 55) Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου, αναφέρεται ότι:

«…οι  Σχολικές  Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους» και ζητήθηκε από τους διευθυντές και προϊσταμένους σχολείων να δηλώσουν αυτά τα αδιάθετα ποσά που μπορούν να διαθέσουν για αγορά φορητών συσκευών και συνδέσεων διαδικτύου.

Από τα προηγούμενα προκύπτει η ανάγκη να τονίσουμε ότι:

  • Ο εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με τα απαραίτητα μέσα για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι κυρίως ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτή θεσπίζεται ως υποχρεωτική.
  • Οι πιστώσεις των σχολικών μονάδων αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες τους και όχι την προμήθεια παρόμοιου εξοπλισμού ο οποίος μάλιστα θεωρείται ιδιοκτησία της Σχολικής Επιτροπής.
  • Πάγιο αίτημά μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και χρόνια αποτελεί η ανάγκη για επιπλέον χρηματοδοτήσεις προς τις σχολικές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν με τα βασικά και στενάζουν από έλλειψη πόρων.
  • Όλο το προηγούμενο διάστημα της αναστολής λειτουργίας τα σχολεία είναι ανοιχτά και θερμαίνονται λόγω της εφαρμογής της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, (πολλοί εκπαιδευτικοί δουλεύουν από το σχολείο) αλλά και κατά τη λειτουργία τους από την αρχή του σχολικού έτους εξ’ αιτίας της πανδημίας είχαν αυξημένα έξοδα χωρίς να υπάρχει καμιά πρόβλεψη για επιπλέον χρηματοδότησή τους.
  • Η Σχολική Επιτροπή είχε στη διάθεσή της την από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει τη διαδικασία προμήθειας του ανάλογου εξοπλισμού και είναι πράγματι άξιο απορίας για ποιο λόγο ζητήθηκε από τις/τους Διευθύντριες/ντές και Προϊσταμένες/ους προ μηνός η αποστολή στοιχείων προς τη Σχολική Επιτροπή που αποτυπώνουν τις ανάγκες για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας.
  • Η λήψη παρόμοιων αποφάσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Σχολικής Επιτροπής η οποία όμως, από ότι γνωρίζουμε, όχι μόνο δεν συνεδρίασε προκειμένου να λάβει μια τέτοια απόφαση αλλά τα μέλη της δεν είχαν καν ενημερωθεί.
  • Το άρθρο 27 του ΦΕΚ 84 α 13-4-2020 που συμπληρώνει την πράξη του Ν.Π. ΦΕΚ 55/ 11-3-2020 για τις σχολικές επιτροπές, αναφέρει ότι: «Σε περίπτωση που οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο», κάτι το οποίο επίσης αναφέρεται σε σημείο του εγγράφου της Σχολικής Επιτροπής προς τα σχολεία. Αρκετοί δήμοι μάλιστα βρήκαν τρόπο και προμήθευσαν τις σχολικές επιτροπές με τεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες των μαθητών στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σας καλούμε ως επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσετε για την έκτακτη
επιχορήγηση του Δήμου μας προς τη Σχολική Επιτροπή, για την προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων, προκειμένου να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών του δήμου μας στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email