Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ανοιχτή συζήτηση με φορείς και θεσμικούς για την ανασυγκρότηση του Έβρου – Παρόντες ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χ. Τριαντόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θ. Κοντογεώργης

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και σε μια ανοιχτή – συζήτηση με φορείς και θεσμικούς στο Νομαρχείο παρουσιάστηκαν τα βήματα που έχουν μέχρι στιγμής από την επιτροπή ανασυγκρότησης, τι ακολουθεί το επόμενο διάστημα, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να πουν για άλλη μια φορά τα ζητήματα που τους απασχολούν και που πρέπει να εστιάσει η επιτροπή.

Ο κύριος Τριαντόπουλος αρχικά επιβεβαίωσε, πως ο σχεδιασμός προχωρά και συνεχώς γίνονται βήματα, τα οποία και η κυβέρνηση επιθυμεί να τα επικοινωνήσει στους φορείς για να ξέρουν σε τι φάση είναι ο προγραμματισμός της επιτροπής. Ο Υφυπουργός ανέφερε πως το πρόγραμμα ουσιαστικά περιλαμβάνει τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στην στήριξη και αποκατάσταση με το συνολικό πακέτο των 100εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 40εκ. ευρώ έχουν πάρει το δρόμο των διαγωνισμών και το δεύτερο κομμάτι της επιχορήγησης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στο master plan που καταρτίζεται από κοινού με το «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου και εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα με τελικό προορισμό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με στόχο τα μεγάλα έργα να «τρέξουν» γρήγορα σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια ΑΜΘ.

Και ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος ήταν και η είδηση που προέκυψε κατά την διάρκεια της συνάντησης αφορά στις οικονομικές πολιτικές για την ανάπτυξη της περιοχής με 3ετή ορίζοντα και θα εμπεριέχει 10 μέτρα ενίσχυσης με στόχευση τον πυρήνα της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο κύριος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα τα 10 αυτά μέτρα θα αναλυθούν, καθώς αυτήν την στιγμή τα επεξεργάζονται  τα αρμόδια υπουργεία, λέγοντας πως σε αυτά θα ενσωματωθούν και οι προτάσεις των παραγωγικών φορέων, ζητώντας την άποψη τους, ώστε οι προτάσεις να μετασχηματιστούν σε εργαλείο και πράξη.

Στην τοποθέτηση του, ο κύριος Κοντογεώργης, τόνισε τη σημασία του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης με σκοπό την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και σχεδιάζονται συγκεκριμένες πολιτικές, που διέπονται από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης για να ενισχυθούν όσες περιφέρειες έχουν να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση και να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητά τους. Μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, πρόσθεσε ο υφυπουργός, ότι ενδυναμώνεται η σχέση μεταξύ των κεντρικών κυβερνητικών πολιτικών και των αντίστοιχων περιφερειακών, και εντάσσονται στο σχεδιασμό ειδικά σχέδια ανασυγκρότησης, όπως αυτό του Έβρου, με χωρική διάσταση και συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Οι περιφέρειες, συνέχισε ο κύριος Κοντογεώργης, λέγοντας πως είναι ο στρατηγικός εταίρος της κυβέρνησης, ενώ το επόμενο διάστημα θα εξειδικευτεί το πλαίσιο των συγκεκριμένων πολιτικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς βέβαια και ο κατάλογος των έργων υποδομής, επισημαίνοντας ότι Θράκη είναι προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη