Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Με ούριο άνεμο, το Διδυμότειχο προχωρά με μια σειρά από σημαντικά έργα…

Σε έντονους ρυθμούς κινείται αυτό το διάστημα το Διδυμότειχο, καθώς στο δήμο αυτές τις ημέρες, άλλα έργα ξεμπλοκάρουν και άλλα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, εξελίξεις που ικανοποιούν και «γεμίζουν» ελπίδα κατοίκους και φορείς με «πυξίδα» τη νέα σχόλη ψυχολογίας του ΔΠΘ, η ίδρυση της οποίας προχωρά, ώστε την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές στην πόλη.

Τα βήματα για την λειτουργία της φαίνεται, πως γίνονται σωστά και όλα προχωρούν όπως σχεδιάστηκαν από το δήμο, το ΔΠΘ και το αρμόδιο υπουργείο. Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου δεν κρύβει την χαρά του που το εγχείρημα αυτό έχει την καθολική στήριξη, με τον δήμο να δείχνει έμπρακτα την βούληση του για την υλοποίηση του, μετά και την συμβολική αλλά και ουσιαστική παραχώρηση του δημαρχιακού μεγάρου για την στέγαση της σχολής και των φοιτητών. Η μετακόμιση του δημοτικών υπηρεσιών είναι ζήτημα ημερών, έτσι ώστε από τις 20 Μάϊου οι δημότες να εξυπηρετούνται στο νέο χώρο της δημοτικής αγοράς.

Η δημοτική αρχή όμως, έχει ακόμη ένα λόγο να χαίρεται, καθώς η κυκλοφοριακή μελέτη που είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου που αφορά στο «open mall» ξεμπλοκαρίστηκε. Αυτή την φορά η μελέτη πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της οποίας τα προηγούμενα χρόνια η υπόθεση αυτή είχε κολλήσει, προβάλλοντας τις δικές της αντιρρήσεις, κάθε φορά που το θέμα αυτό ερχόταν προς συζήτηση και ψήφιση με αποτέλεσμα να μην προχωρά. Θετικό και το γεγονός, ότι η διαχειριστική αρχή για να μην χαθούν τα χρήματα, που είχαν ήδη εγκριθεί για το έργο, έδωσε την ανάλογη παράταση.

Ακόμη ένα έργο που προχωρά είναι η αποκατάσταση της στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε, από το σώμα η άδεια για την κατάληψη χώρου από τον ανάδοχο του έργου, εργοταξιακής εξυπηρέτησης, γεγονός που σηματοδοτεί και την έναρξη των εργασιών.

Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου μετά τις σοβαρές ζημιές, που υπέστη από την πυρκαγιά το 2017 είχε ενταχθεί, στο Ταμείο Ανάκαμψης, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, προϋπολογισμού 10,5 εκ. ευρώ και αποτελείται από τα εξής υποέργα:

1ον  αυτό της αποκατάστασης  του Τεμένους προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, που αφορά στην εργολαβία,

2ον  υποέργο της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, που αφορά στις εργασίες συντήρησης επιχρισμάτων λίθινων, μεταλλικών , κεραμικών στοιχείων, που εκτελεί η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων Νεότερων Μνημείων.

3ον  υποέργο της τάξης των 300.000 ευρώ που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

4ον  Ερευνητικό πρόγραμμα 250.00 ευρώ σε συνεργασία του υπουργείου πολιτισμού με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη