Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Παναγιωτόπουλος: Θα συνεχίσουμε να είμαστε στον Έβρο και να απαντούμε

Στην τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και στα περιστατικά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες εκεί αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6», σημείωσε πως «αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν. Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι τα έχουμε συνηθίσει και εν πάση περιπτώσει μάς είναι αδιάφορα από τη “δύναμη της συνήθειας”. Κάθε άλλο. Είχαμε προβλέψει όντως ότι η ένταση θα συντηρηθεί. Είχαμε πει ότι για εμάς ο συναγερμός δεν λήγει. Απλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ, η προσπάθεια θωράκισης του Έβρου με την κατασκευή του φράκτη «και στα σημεία που ήταν “ανοχύρωτα”, δηλαδή χωρίς φράκτη και τεχνητά εμπόδια, τώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Περιμέναμε ότι η άλλη πλευρά θα συντηρήσει αυτή την ένταση. Δεν ξέρω αν είναι ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο ή μεμονωμένες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν εκνευριστεί κιόλας, γιατί αναγνωρίζουν ότι δεν έχει περάσει το δικό τους στον Έβρο, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, να απαντούμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας, να κρατούμε τον συναγερμό και να οχυρωνόμαστε. Μακάρι κάθε φορά που πυροβολεί κάποιος Τούρκος στον αέρα, όχι προς την κατεύθυνση των φρουρών των συνόρων, να είναι και κάποιο στέλεχος της Frontex εκεί για να καταγράφει αυτές τις συμπεριφορές» ανέφερε.

Για την ελληνική αντίδραση απέναντι στον νέο γύρο προκλήσεων στην περιοχή, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «διαμαρτυρηθήκαμε όπως έπρεπε να πράξουμε χωρίς φωνές, χωρίς απώλεια ψυχραιμίας, για να δείξουμε το αυτονόητο πλέον. Το αυτονόητο και το προφανές πιστεύω πως έχει γίνει κατανοητό και σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν περιμένουμε τίποτε, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει και να σταματήσουμε, να κάνουμε την παράστασή μας και να εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας».

Ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για το μεταναστευτικό, αφού η πανδημία προσθέτει μια ακόμα διάσταση στο πρόβλημα. «Ο παράγων πανδημία είναι μία επιπλέον ανησυχητική, για να μην πω απειλητική, διάσταση σε αυτή την υπόθεση της οργανωμένης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Δεν είμαι έτοιμος να κάνω λόγο για οργανωμένο σχέδιο, να εξαπολύσει η Τουρκία αυτό το βιολογικό όπλο. Δεν έχουμε τις πληροφορίες. Είναι μεν διάφορες συγκεχυμένες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανότητα ασθενών σε αυτούς που θέλουν να μπουν από ξηράς και από θαλάσσης στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι χθες βράδυ είχαμε πολλές αποτροπές στον Έβρο, μετά τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Χθες ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας αντιμετώπισης του κορωνοϊου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τον ΥΠΕΘΑ, «αυτή η φάση είναι πολύ πιο δύσκολη στη διαχείρισή της, συγκριτικά με τη φάση της επιβολής των μέτρων. Αυτό ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο και στο εύρος της σταδιακής αποκλιμάκωσης, έτσι ώστε αφενός να έχουμε το ζητούμενο που είναι να πάμε σιγά-σιγά σε μια νέα κανονικότητα χωρίς να επηρεαστεί βέβαια και η λειτουργία όπως ήταν πριν, αλλά αφετέρου να υπάρχει και η δέσμη των προφυλάξεων, για να μην έχουμε το απευκταίο που είναι η έξαρση του κορωνοϊού».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στην πτώση του νατοϊκού ελικοπτέρου στο Ιόνιο, λέγοντας: «Προχθές οι Ιταλοί δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν αυτές τις πτήσεις Έρευνας και Διάσωσης για το καναδικό ελικόπτερο που έπεσε στα νερά τους – κοντά μεν στην Κεφαλονιά, αλλά στα δικά τους νερά – και ζήτησαν τη συνδρομή μας. Το ελληνικό ελικόπτερο ήταν εκεί. Χθες ήταν και C-130 για να πραγματοποιήσει υπερπτήσεις ψάχνοντας μήπως βρει τίποτε. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν εκεί, σε περιοχή που δεν ήταν περιοχή ευθύνης τους. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν την επιχειρησιακή τους ικανότητα, τη λειτουργικότητά τους» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη