Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Περιφερειακή Σύνθεση: να συγκληθούν άμεσα τα ΣΟΠΠ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ

Να συγκληθούν άμεσα τα ΣΟΠΠ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ ζητά η Περιφερειακή Σύνθεση. H παράταξη με ανακοίνωση της φέρνει ως παράδειγμα τον τρόπο που το κάνουν άλλες Περιφέρειες της χώρας, και ζητά από την διοίκηση της Περιφέρειας να σταματήσει τις δικαιολογίες.

Η ανακοίνωση

Μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και λόγω της μη σύγκλισης των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, οφείλουμε να επισημάνουμε στη διοίκηση της Περιφέρειας, το νομικό κομμάτι που απαιτείται για τη σύγκλιση των ΣΟΠΠ με θέμα την αντιπυρική προστασία, η οποία πραγματοποιείται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και στη συνέχεια τα πρακτικά αυτής δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Επιπλέον, το ουσιαστικό μέρος των ΣΟΠΠ είναι ο σχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας και της προστασίας του δασικού πλούτου της περιφέρειας μας αλλά και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα, τώρα, που διανύουμε μια χρονιά με έντονα διαφοροποιημένα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, λόγω του COVID – 19, τα οποία δημιουργούν πρόσθετες δεσμεύσεις και απαιτήσεις στην κινητοποίηση τακτικών δυνάμεων πυρόσβεσης και εθελοντών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, οι συνεδριάσεις των ΣΟΠΠ προχωρούν κανονικά, κυρίως με την μορφή τηλεδιασκέψεων. Ως εκ τούτου, καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, να μην περιοριστεί σε γενικόλογες και ανεύθυνες δηλώσεις, όπως αυτές του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, αλλά να συγκαλέσει άμεσα τα ΣΟΠΠ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ.

Είναι γνωστή και διαχρονική αρχή, αλλά αξίζει να επαναληφθεί: «Καλύτερα να προλαμβάνουμε, παρά να τρέχουμε να καταστείλουμε». Όπως και ότι, αυτονόητα, πρέπει να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες σχεδιασμού, ειδικά σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από περιορισμένα μέσα και δυνατότητες αλλά και από συνεχή νέα δεδομένα. Το ΣΟΠΠ κάθε Περιφερειακής Ενότητας αποτελεί το σημαντικότερο όργανο διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας Περιφερειακών Ενοτήτων και δυστυχώς, έμπρακτα, έχετε δείξει ότι το απαξιώνετε τόσο με τη μεθόδευση σας, με την οποία αποκλείσατε από τα ΣΟΠΠ τους εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης με το κωμικό στοιχείο του ορισμού ως μελών περιφερειακών συμβούλων από άλλες Π.Ε., όσο και με την αποτυχία διαχείρισης των αυξημένων κρουσμάτων του COVID – 19 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, στην οποία παρά τις συνεχείς εκκλήσεις φορέων, όπως του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης, για την ανάγκη συντονιστικού οργάνου, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε καν δήλωση, με τις γνωστές συνέπειες για τη Ξάνθη.

Καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ να συγκαλέσει τα ΣΟΠΠ και να δρομολογήσει όλες τις προβλεπόμενες και τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού σχεδιασμού – συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, και της ενίσχυσης μέσων πυροπροστασίας και επιπλέον αναγκών λόγω COVID-19, με μόνο γνώμονα την ασφάλεια της περιοχή μας και των πολιτών της ΑΜΘ. Δικαιολογίες από εσάς έχουμε ακούσει πολλές και για διάφορα ζητήματα, φροντίστε να μην χρειαστούν για καμία περιοχή μας, λόγω πυρκαγιάς, για τους θερινούς μήνες που ακολουθούν.

Επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας δημοσιεύματα για τη πρακτική που έχουν ακολουθήσει άλλες Περιφέρειες της χώρας για το εν λόγω ζήτημα.

https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/241136_hania-tilediaskepsi-ypiresion-kai-foreon-enopsei-tis-antipyrikis-periodoy
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη