Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σπάνια κουκουβάγια απελευθερώθηκε από την Πυροσβεστική Αλεξανδρούπολης

Ένα διαφορετικό περιστατικό κλήθηκε, σήμερα το πρωί πριν από λίγες ώρες, να διαχειριστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, μια τυτώ, ένα είδος σπάνιας κουκουβάγιας, εγκλωβίστηκε σε σπίτι μέσα στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου και άμεσα κλήθηκε η Πυροσβεστική προκειμένου να απελευθερώσει το πανέμορφο αυτό πτηνό. Οι περίοικοι, με την πρώτη ματιά, μάλλον θα τρόμαξαν και θα θαύμασαν ταυτόχρονα το σπάνιο πτηνό.

Μετέπειτα, όπως θα δείτε και στο χαρακτηριστικό βίντεο, οι άνδρες της Πυροσβεστικής άφησαν ελεύθερο το σπάνιο πτηνό ώστε να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, στα δάση και στην φύση γενικότερα.

Μιας και ο λόγος για την τύτω ας δούμε μερικά χρήσιμα στοιχεία για το εν λόγω πτηνό:

H Τυτώ (-ούς) είναι γλαυκόμορφο πτηνό της οικογενείας των Τυτονιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Tyto alba και περιλαμβάνει 32 υποείδη.

Στην Ελλάδα απαντούν τα υποείδη Tyto alba alba, Tyto alba guttata και Tyto alba erlangeri (Κρήτη).

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η τυτώ δεν είναι κουκουβάγια με την αυστηρή έννοια του όρου (οικογένεια Γλαυκίδες (Strigidae)), αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερο γλαυκόμορφο πτηνό (οικογένεια Τυτονίδες (Tytonidae)), που ανήκει στην ομάδα με τη γενική – και εν πολλοίς τεχνητή – ονομασία πεπλόγλαυκες. Αποτελεί το πλέον διαδεδομένο γλαυκόμορφο παγκοσμίως, με ευρύτατη εξάπλωση σε όλες τις ηπείρους (αν και όχι σε όλη την έκτασή τους), πολλά υποείδη και ανάλογα ταξινομικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από την wikipedia

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη