Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Αλεξ/πολης: «Σχολείο φάντασμα το 13ο Δημοτικό»

Το focustonevro σας ενημέρωσε το Σάββατο για τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης που παραμένει στα… χαρτιά εδώ και 16 χρόνια (θυμηθείτε εδώ).

Όπως γράψαμε η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης είναι ανάστατη και αυτό αποδεικνύεται και από την επιστολή που έστειλε στην ιστοσελίδα μας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης.

Ο Σύλλογος αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και στην αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής που δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Αναλυτικά αυτή αναφέρει:

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, είναι ένα σχολείο φάντασμα της περιοχής μας. Το Φ.Ε.Κ. ίδρυσής του εκδόθηκε το 2006. Από τότε, δεν δόθηκε κανένας χώρος για να στεγαστεί. Δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα από καμία δημοτική αρχή, από όσες πέρασαν. Ως σύλλογος πιέζαμε σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο, καθώς βλέπαμε την ανοικοδόμηση της ευρύτερης περιοχής να έχει συνεχή αύξηση και ούτε δείγμα πρόβλεψης για την στέγαση του συγκεκριμένου σχολείου. Υποσχέσεις και λόγια ήταν οι μόνες εικόνες που είχαμε, τόσο από τις δημοτικές αρχές, όσο και από τους υποψήφιους για τη δημαρχία, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Φτάνοντας στα τελευταία χρόνια, με τα στοιχεία των αριθμών των μαθητών σε πολλά δημοτικά σχολεία της πόλης, όπως ήδη σας αναφέραμε και νωρίτερα, εντοπίζει κανείς, με μεγάλη ευκολία, την ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, χρησιμοποιούνται βοηθητικοί χώροι ως αίθουσες διδασκαλίας, μεγάλες αίθουσες χωρίζονται σε μικρότερες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τμήματα. Παράλληλα, με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Όσων αφορά τη νέα δημοτική αρχή, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα και να ενημερωθούμε σχετικά με το ποιο είναι το πλάνο ή έστω οι σκέψεις σχετικά με την στέγαση του 13ου Δημοτικού Σχολείου, να ανταλλάξουμε απόψεις επί του θέματος, κάνοντας κι εμείς ως σύλλογος τις προτάσεις μας και να υπάρξει μια γενικότερη επικοινωνία και ανατροφοδότηση, βρίσκουμε συνεχώς σε τοίχο! Στην πρώτη συνάντηση έγινε η τυπική γνωρημία του νέου δημάρχου με το Δ.Σ. του συλλόγου μας, με σκοπό να επαναληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η επί της ουσίας συζήτηση, τόσο του θέματος στέγασης του 13ου Δημοτικού Σχολείου, όσο και άλλα θέματα σχετικά με τις ανάγκες των κτηριακών υποδομών. Όταν καταφέραμε και κλείσαμε την συνάντηση, ακούσαμε επί 20-25 λεπτά το γενικό σχέδιο της δημοτικής αρχής για την επέκταση της πόλης και, επί της ουσίας, όταν αναφέραμε το κομμάτι της στέγασης του σχολείου, μας ζητήθηκε να αποχωρήσουμε καθώς είχαν περάσει τα 30 λεπτά που μπορούσε να διαθέσει ο Δήμαρχος στο σωματείο μας εκείνη την μέρα κάτι που κάναμε απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το σωματείο μας επιδιώκει νέα συνάντηση, καθώς παρακολουθούμε εξελίξεις γύρω από το κτηριακό θέμα, όπου κανείς δεν αναφέρει την ανάγκη για στέγαση του 13ου Δημτικού Σχολείου, και δεν μπορούμε να έρθουμε καν σε εςπικοινωνία. Τιμωρούμαστε, ως πρωτοβάθμια Αλεξανδρούπολης, που διαλέξαμε να μην φερθούμε αντιπαιδαγωγικά στους μαθητές και τις μαθήτριες της πόλης μας, στεγάζοντας το 13ο δημοτικό, μέσα σε άλλα δημοτικά σχολεία, προκειμένου να εξαναγκάσουμε τις δημοτικές αρχές να υποκύψουν σε εκβιαστικές μεθόδους, διαλέγοντας τον δρόμο της συνεννόησης και επικοινωνίας, προκειμένου να είμαστε πραγματικά δίπλα στους μαθητές μας και τους γονείς και κηδεμόνες τους. Τελικά, πάλι καταλείγουμε ζημειωμένοι, καθώς πλέον υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το σχολείο, οι θέσεις εργασίας ως οργανικές θέσεις και να συνεχίσει να γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική η κατάσταση στα ήδη υπάρχοντα σχολεία της πόλης.

Το σύνολο αυτών των συμπεριφορών και τακτικών, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί), αφήνουν τους υπέυθυνους παγερά αδιάφορους.

Αυτό που ζητάμε είναι η άμεση στέγαση του 13ου Δημοτικού Σχολείου, σε κάποιο διαθέσιμο, λειτουργικό σχολικό συγκρότημα, έως ότου χτιστεί καινούριο κτήριο που θα αποτελέσει ολοκληρωτική λύση. Παράλληλα, λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών στα περισσότερα σχολεία, ζητάμε και την άμεση ίδρυση και 14ου δημοτικού σχολείου, καθώς πόλεις με μικρότερο αριθμό μαθητικού αλλά και γενικού πληθυσμού, έχουν πολύ περισσότερα σχολεία.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη