Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, οδεύει προς τη μεγάλη «πρεμιέρα».
Προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκαν οι νέες ημερομηνίες κατά τις οποίες θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για κάθε περιοχή. Το «ποδαρικό» θα γίνει από την Ήπειρο και το Ιόνιο στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος και, σταδιακά, όλες οι ζώνες της χώρας.
Πέρα από τις οδηγίες που έχει εκδώσει το ΥΠΕΝ, ένα μεγάλο τμήμα ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχε εμπειρία από τα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες κατά την υποβολή της αίτησης. Το iefimerida.gr μίλησε με τον Κώστα Λάσκο, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, συντάσσοντας έναν ολοκληρωμένο οδηγό, με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Τα 5 βήματα για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Πρώτο βήμα
Σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, «το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για την ένταξη στο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι η τηλεφωνική επικοινωνία, αρχικά λόγω της πανδημίας, με έναν ενεργειακό επιθεωρητή. Σε αυτή τη συνομιλία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα παρέχει τα βασικά στοιχεία προκειμένου ο επιθεωρητής να διαπιστώσει αν πληρούνται οι κύριες προϋποθέσεις, όπως το αν είναι όλα νόμιμα, αν πρόκειται για κύρια στέγη κοκ».
Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν ότι θα «κοπούν» από το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αν είχαν ενταχθεί στον αμέσως προηγούμενο κύκλο του «Εξοικονομώ».
Δεύτερο βήμα
«Αν όλα είναι εντάξει, θα πρέπει να κανονιστεί στη συνέχεια ένα ραντεβού, κατά το οποίο ο ενεργειακός επιθεωρητής θα κάνει αυτοψία στο ακίνητο. Σε αυτή την επαφή, ο ιδιοκτήτης θα εξηγήσει ποιες παρεμβάσεις τον ενδιαφέρουν, ενώ ο ενεργειακός επιθεωρητής θα καταθέσει, χωρίς να επιβάλλει, τις δικές του προτάσεις. Να μη ξεχνάμε ότι το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” ναι μεν αφορά ενεργειακή αναβάθμιση, όμως στην πράξη οδηγεί σε μια ανακαίνιση του κτιρίου. Τα κουφώματα προσφέρουν θερμομόνωση, αλλά και ασφάλεια, αισθητική ενώ δίνουν αξία στο κτίριο» εξηγεί ο κ. Λάσκος.
Τρίτο βήμα
Μετά από αυτό το στάδιο, θα ξεκινήσει η πραγματική «δουλειά» για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, «σε εκείνο το σημείο ο επιθεωρητής θα ξεκινήσει να κάνει τη μελέτη, να βγάλει δηλαδή τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων για να δει αν πιάνονται οι στόχοι. Αν ναι, προχωρούμε στη σύνταξη της πρότασης των παρεμβάσεων και στην αίτηση».
Τέταρτο βήμα
Σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, η φάση της αίτησης γίνεται από τον σύμβουλο έργου. «Μπορεί να γίνει και από τον ιδιώτη, αλλά συνήθως προκαλεί “πονοκεφάλους” η διαδικασία. Ο σύμβουλος έργου είναι οποιοσδήποτε μπορεί να κόψει απόδειξη. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μηχανικός και, ακόμα καλύτερα, ενεργειακός επιθεωρητής. Αυτοί είναι που γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τη “χαρτούρα”» επισημαίνει ο κ. Λάσκος και προσθέτει:
«Με την υποβολή της αίτησης, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που πάνε σε δευτεροβάθμιο, ο ιδιοκτήτης μαθαίνει αν θα μπει ή όχι στο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”. Τότε βγαίνει και η απόφαση δέσμευσης χρημάτων και μετά από ένα μήνα, ουσιαστικά, ξεκινούν οι εργασίες»
Το τελικό βήμα
Σε αυτή τη φάση ξεκινούν οι εργασίες. Σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, «είναι στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη αν θα διαλέξει ανεξάρτητα συνεργεία, αν θα πάρει ένα συνεργείο που τα κάνει όλα ή και μεμονωμένο τεχνίτη, όπως έναν υδραυλικό». Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», πέρα από το χρηματοδοτικό του κομμάτι, έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι για όσους χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο helpdesk για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Τα ψιλά γράμματα του «Εξοικονομώ» που θέλουν προσοχή
Για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή. Σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, το πρώτο σκέλος αφορά στο…ρευστό.
«Σε περίπτωση που έχει εγκριθεί η αίτηση για το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” το ποσοστό που υπολείπεται της επιδότησης πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά από τον ιδιοκτήτη. Δηλαδή, αν έχει πιάσει μια επιδότηση της τάξης του 60%, θα πρέπει να δοθεί το 40%, είτε τραπεζικά είτε μέσω δανείου» εξηγεί.
Επιπλέον, η αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή ή μηχανικού καλύπτεται μεν από το πρόγραμμα, όμως μόνο αν εγκριθεί η αίτηση. «Ακόμα και στην περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης θα έχει στη διάθεσή του ένα εξειδικευμένο ενεργειακό πιστοποιητικό που θα τον βοηθήσει στο επόμενο πρόγραμμα τύπου “Εξοικονομώ” ή σε ό,τι χρειάζεται για το ακίνητό του» λέει, βλέποντας λίγο πιο πέρα, ο Κώστας Λάσκος.
Η «παγίδα» με την επιδότηση – Ποια σπίτια ευνοούνται
Τα βασικά κριτήρια για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι εισοδηματικά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, «προειδοποιεί» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών:
«Μετά το πέρας των εργασιών, θα έρθει ένας δεύτερος, υποχρεωτικά άλλος, ενεργειακός επιθεωρητής ώστε να κλείσει τον φάκελο. Αυτός ο επιθεωρητής θα ελέγξει ότι μπήκαν, λ.χ., τα κουφώματα με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτός ο συλλέκτης, και ζητάει τα νόμιμα παραστατικά. Όλα αυτά τα συστήματα συνοδεύονται από μια απαραίτητη χαρτούρα, τα λεγόμενα δελτία προϊόντος. Ελέγχει λοιπόν ότι υπάρχουν όλα αυτά, τα βάζει στον φάκελο και τα κρατάει για την επιθεώρησή του»
Ο δεύτερος επιθεωρητής, σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, θα βγάλει ένα δεύτερο πιστοποιητικό, από το οποίο θα καθοριστεί τελικά το ύψος (ποσοστό) της επιδότησης. Στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», τονίζει, «υπάρχει μια ρήτρα που βγαίνει με τις κιλοβατώρες. Ουσιαστικά, “ζυγίζεται” η πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας προ και μετά των παρεμβάσεων και αυτό πολλαπλασιάζεται με το 1,2 της κιλοβατώρας».
Τι σημαίνει αυτό;
Η παραπάνω διαδικασία έχει μια βασική συνέπεια, καθώς θα λειτουργεί σαν «κόφτης». Ο κ. Λάσκος περιγράφει ακριβώς τι σημαίνει:
«To “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πιο παλιών κτιρίων. Τα κτίρια από το ‘80 και έπειτα, μετά τον κανονισμό θερμομόνωσης, θα αντιμετωπίσουν κάποια μεγαλύτερη δυσκολία στο να μπουν. Γιατί θα πρέπει να ανέβουν τρεις κλάσεις και η τελική επιχορήγηση δεν θα είναι αυτή που θα φαίνεται αρχικά. Εν ολίγοις, το ποσοστό επιδότησης μπορεί τελικά, μετά και τη δεύτερη επιθεώρηση, να είναι αρκετά χαμηλότερο».
Δεν εγκρίθηκε η αίτησή μου – Τι μπορώ να κάνω
Οι πόροι για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν είναι απεριόριστοι. Όταν ανοίγει η διαδικασία για κάθε ζώνη, οι αιτήσεις θα σταματούν όταν «πιάνεται» το ανώτατο κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε κάθε περιφέρεια. Επομένως, έχει σημασία η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί κάθε ιδιοκτήτης.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι ήρθε το…τέλος. «Τα χρήματα που διαθέτει το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι τα περισσότερα που έχουν δοθεί από όμοια προγράμματα επιδότησης. Όμως κάποιοι θα μείνουν εκτός. Το ΥΠΕΝ έχει διαμηνύσει, και έχει δεσμευτεί σε αυτό λόγω της προσήλωσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, ότι μετά το πέρας το προγράμματος θα ξεκινήσει ένα συνεχές, διαρκές πρόγραμμα τύπου “Εξοικονομώ”. Δεν θα έχει αυτοτελείς κύκλους, όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Θα μπαίνει οποιοσδήποτε κάνει την αίτηση» λέει ο Κώστας Λάσκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο 2021 θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Πηγή: iefimerida.gr