Πυκνώνουν οι αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ροδόπη και στον Έβρο, και αυτό αποτυπώνεται και στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Mετά από αίτημα και της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ανεξάρτητη Ανανεωτική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κατσιμίγα, μετά και την συμφωνία των παρατάξεων της μειοψηφίας πέρασε η πρόταση για λειτουργία μιας επιτροπής η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε σχέση με τη δυνατότητα εγκατάστασης και όχι άναρχα. Ωστόσο, ακόμα αυτή η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει, αλλά τα αιτήματα των εταιρειών για ανεμογεννήτριες πιέζουν ασφυκτικά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής το παραδέχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Καραγιώργης, καθώς θα γινόταν σύσκεψη για το θέμα και με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο -κάτι που επίσης δεν έχει γίνει ακόμα.
Στην ΕΡΤ Κομοτηνής μίλησε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης, Παναγιώτης Ντούμας, ο οποίος ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών -τώρα, τον Ιούνιο του 2021- για 17,5 Gigawatt, όταν για την Ελλάδα το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από όλες τις μονάδες -ορυκτά, ΑΠΕ, κ.α.- είναι 18,5 Gigawatt.
«Στην Ελλάδα τις ημέρες του καύσωνα οι ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα ήταν 7.000 ΜW. Τα υπόλοιπα αναρωτιέται κανείς τι θα τα κάνουμε, από τι στιγμή που αυτή η ενέργεια δεν αποθηκεύεται και απλώς πετιέται αν δεν χρειάζεται να απορροφηθεί από το δίκτυο. Αλήθεια γνωρίζει ο κόσμος πόσο χρήσιμες είναι τελικά οι ανεμογεννήτριες; Τα Gigawatt, πάντως εξηγούνται και αλλιώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ψηφίσει ένα μηχανισμό για τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τον οποίο, θα μπορεί μια χώρα να εγκαθιστά πάρκο ανεμογεννητριών, λόγου χάρη, η Γερμανία στην Ελλάδα, να φαίνεται πως μειώνει τους ρύπους προς το περιβάλλον, καθώς έως το 2030 το 50% της ενέργειας θα πρέπει να είναι από ΑΠΕ, να εκμεταλλεύεται το 80% της παραγόμενης ενέργειας, και στην Ελλάδα να απομένει το 20%, συν την καταστροφή που θα έχει προκαλέσει στο περιβάλλον για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες, την αισθητική αλλοίωση και τη μείωση της τουριστικής κίνησης, λόγω της αλλοίωσης που αναφέραμε.
Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για τις ανεμογεννήτριες και από πολλούς παρουσιάζεται ως πρώτη προτεραιότητα για την ‘πράσινη’ ανάπτυξη, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η χώρα μας θα χρειαστεί να λειτουργήσει και μονάδες με φυσικό αέριο, όπως μία στην Αλεξανδρούπολη και μία στην Κομοτηνή, για να καλύψει τη ζήτηση -καθώς δεν φυσάει αέρας πάντα- το φυσικό αέριο το εισάγουμε, παύουμε να είμαστε αυτόνομοι και από όλα αυτά να περιμένει ο κόσμος αυξήσεις στο ρεύμα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ντούμας.
πηγή ertnews.gr