Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Φαγάνας από τις Πρέσπες στο Δέλτα του Έβρου!

O Φαγάνας ο Πελεκάνος σε νέες περιπέτειες!

Θυμάστε τον Φαγάνα; Τον αργυροπελεκάνο που το 2013 εντοπίστηκε τραυματισμένος στην άσφαλτο στην περιοχή της Πρέσπας; Αφού δέχθηκε την πολύτιμη φροντίδα της ANIMA αφέθηκε ελεύθερος μετά την τοποθέτηση δακτυλιδιού.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω του συντριπτικού κατάγματος κνήμης του, ο Φαγάνας, δυνατός και πεισματάρης, βάλθηκε να μας διαψεύσει!!

Από τότε, έχει εντοπιστεί σε διάφορους υγροτόπους και αυτές τις ημέρες, όπως μας ενημέρωσε ο Π.Ιωαννίδης από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ Δέλτα Έβρου | Evros Delta, εμφανίστηκε και πάλι, στο Δέλτα του ποταμού.

Ο Φαγάνας συνεχίζει τις περιπέτειες του ενώ, παράλληλα, εξακολουθεί να μας θυμίζει την αξία της δακτυλίωσης καθώς λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες ως προς τον χρόνο επιβίωσης των πουλιών, και βεβαίως ως προς τις μετακινήσεις τους και τη χρήση των υγροτόπων!

Η ιστορία του Φαγάνα

Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών αναφέρει:

Τον Ιούλιο του 2013 βρήκαμε τραυματισμένο έναν αργυροπελεκάνο στην Κούλα, στον ισθμό μεταξύ της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας. Ένα νεαρό πουλί που μόλις είχε αρχίσει να πετάει αλλά οι πρώτες πτήσεις του δεν πήγαν πολύ καλά και βρέθηκε με σπασμένη κνήμη. Ο πελεκάνος στάλθηκε για περίθαλψη και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από τη φοβερή ομάδα της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Σιγά σιγά ανένηψε και απελευθερώθηκε ένα μήνα μετά στην Πρέσπα.

Ο Φαγάνας, όπως τον ονόμασε η Μαρία Γανωτή, γιατί δεν χόρταινε να τρώει τα ψάρια που του έφερναν, δακτυλιώθηκε πριν την απελευθέρωσή του από την ΕΠΠ. Στη συνέχεια, υπήρξαν αρκετές επανευρέσεις σε άλλους υγροτόπους που μας γέμισαν χαρά καθώς ήταν φανερό ότι είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Μέχρι το 2017 είχε παρατηρηθεί και φωτογραφηθεί στην Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη